X Ta strona korzysta z plików ciasteczek (ang: cookies). W przypadku braku zgody na ich umieszczenie należy zmienić ustawienia Państwa przeglądarki internetowej tak, aby nie akceptowała ona zapisywania ciasteczek.
Poradnik PrzedŚlubny z poradami ślubnymi dla Narzeczonych. Wszystko na Wasz ślub i wesele - od przygotowań ślubnych przez błogosławieństwa po weselną uroczystość. 
Dziś jest: 17-08-2018 imieniny: Jacka, Anity, Mirona

Przepyszny Kopiec kreta

Przepis przysłany na konkurs przez użytkowniczkę Mon

kopiec kreta kopiec kreta kopiec kreta

Potrzebne Wam będzie:

    Ciasto
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody (niecałe)
  • 2 łyżki kakao
    Krem
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 cała ciemna czekolada
  • 3 większe banany
  • sok z 1 cytryny
  • niecała 1 szklanka wody
  • 2 śmietany-fixy

Margarynę, kakao, cukier i wodę wrzucamy do jednego rondla, kładziemy na niedużym ogniu i mieszamy, aż do chwili gdy margaryna się całkowicie rozpuści i wszystko się z sobą połączy. Gotową masę odstawiamy do ostudzenia.
W jajkach oddzielamy żółtka od białek. Do zimnej już masy dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z pozostałych białek ubijamy sztywną pianę i łączymy z ciastem (bardzo delikatnie). Całość przekładamy do wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy (najlepsza będzie taka o średnicy 24 cm). Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto zostawiamy do lekkiego wystudzenia. W jeszcze delikatnie ciepłym wydrążamy środek, pozostawiając tylko dno i boki, które powinny mieć grubość ok. 1 cm. Wydrążony środek drobno kruszymy i odkładamy.
Czekoladę kroimy w drobniutką kosteczkę. Schłodzoną dobrze kremówkę ubijamy na sztywno, z cukrem i śmietanką-fix. Dodajemy do tego czekoladę i dobrze mieszamy. Banany obrane ze skórki- kroimy wzdłuż. Skrapiamy je sokiem z cytryny, by nie ściemniały nam.
Na dnie wydrążonego ciasta układamy nasze połówki bananów. Nakładamy na nie warstwę bitej śmietany, formując z niej kształt kopca kreta. Śmietanę posypujemy pozostałymi nam okruchami ciasta, przyklepując je lekko. Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 2,5 godziny.
Smacznego!

Poprzedni następny

Udostępnij na swoim profilu Facebook