X Ta strona korzysta z plików ciasteczek (ang: cookies). W przypadku braku zgody na ich umieszczenie należy zmienić ustawienia Państwa przeglądarki internetowej tak, aby nie akceptowała ona zapisywania ciasteczek.
Poradnik PrzedŚlubny z poradami ślubnymi dla Narzeczonych. Wszystko na Wasz ślub i wesele - od przygotowań ślubnych przez błogosławieństwa po weselną uroczystość. 
Dziś jest: 21-10-2018 imieniny: Urszuli, Hilarego, Celiny

Szparagi na dzień dobry

Przepis konkursowy Kredzi

Oto konkursowa propozycja nadesłana przez Kredzię, nagrodzona jednym z serduszkowych obrazów w miesiącu maju 2011. Przedstawiamy bardzo ciekawy przepis "Szparagi na dzień dobry czyli śniadanie dla dwojga."
Życzymy smacznego!

Składniki (2 osoby):

  • Dwie czerstwe bułki – dość duże
  • 2 grube dobrej plasterki szynki
  • Ser z niebieska pleśnią
  • 4 zielone szparagi
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki świeżej rzeżuchy
  • Oliwa z oliwek
  • Świeżo mielony pieprz
  • Sól do smaku

Bułki wydrążyć, dno skropić odrobiną oliwy z oliwek. Ser pleśniowy pokroić w kosteczkę i podzielić na cztery równe części. Szynkę drobno pokroić, szparagi umyć - pokroić na ok 0,5 mm części, główki odłożyć na bok.

Na odrobinie oliwy podsmażyć szynkę i szparagi (bez główek), do wydrążonych bułek włożyć po jednej części sera i zapiekać przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do ok 130 stopni (do czasu, kiedy ser się lekko roztopi) u mnie miało to miejsce mikrofali z funkcją grilla.

Następnie faszerujemy bułki podsmażoną szynką i szparagami, na wierzch kładziemy pozostałe dwie części sera i pozostawione wcześniej szparagowe główki.

Zapiekamy przez kolejne 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy jajka w koszulkach. Przypieczone bułki wykładamy na talerze, na wierzch każdej kładziemy jajko w koszulce, posypujemy świeżą rzeżuchą z parapetowego ogródka, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!


następny

Udostępnij na swoim profilu Facebook