X Ta strona korzysta z plików ciasteczek (ang: cookies). W przypadku braku zgody na ich umieszczenie należy zmienić ustawienia Państwa przeglądarki internetowej tak, aby nie akceptowała ona zapisywania ciasteczek.
Poradnik PrzedŚlubny z poradami ślubnymi dla Narzeczonych. Wszystko na Wasz ślub i wesele - od przygotowań ślubnych przez błogosławieństwa po weselną uroczystość. 
Dziś jest: 17-08-2018 imieniny: Jacka, Anity, Mirona

Prawdziwa włoska pizza

Przepis przysłany na konkurs przez użytkowniczkę Madza

włoska pizza włoska pizza

Potrzebne Wam będzie:

  • 250g mąki pszennej
  • 7 gram drożdży instant (około 1 opakowanie)
  • 150 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

Wyciągamy dużą miskę- wsypujemy do niej mąkę i sól
Przygotowujemy drożdże według przepisu na opakowaniu. Jeżeli są to drożdże instant- drożdże wrzucam do wody i rozpuszczamy, aby uzyskać jednolity płyn
Wodę z drożdżami wlewamy do miski z mąką, wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy miękkie, sprężyste ciasto nie klejące się do rąk. Kulę ciasta pozostawiamy w przykrytej misce na 30 min w ciepłym miejscu
Wyrośnięte ciasto posypujemy delikatnie mąką, przekładamy na posmarowaną oliwą blachę, można je w tym momencie rozwałkować. Następnie rozprowadzamy ciasto na pizzę na całej powierzchni blachy w taki sposób, że jest cienkie na środku i nieznacznie grubsze po bokach
Wyrośnięte ciasto posypujemy delikatnie mąką, przekładamy na posmarowaną oliwą blachę, można je w tym momencie rozwałkować. Następnie rozprowadzamy ciasto na pizzę na całej powierzchni blachy w taki sposób, że jest cienkie na środku i nieznacznie grubsze po bokach
Posypujemy dodatkami...

Dodatki mogą być dowolne. Ważne jest, żeby dodatków nie była zbyt duża ilość. Ciasto najpierw smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego (może być koncentrat pomidorowy z czosnkiem i bazylią). Układam luźno obok siebie niewielkie porcje wędliny, sera mozarella w plasterkach, krążki cebuli, całe oliwki, pokrojone w plasterki pieczarkim, paprykę czerwoną czy co tam chcecie dać. Na wierzchu lądują różnego rodzaju zioła np. rozmaryn. Na samym końcu pizze posypujemy wiórkami sera mozarella. Do tak pysznej pizzy nie polecam takich serów jak gouda, są bardziej tłuste i nie dają tego efektu co ser mozarella :) Jeżeli planujecie dodać do pizzy pomidora, nałóżcie go dopiero na sam koniec, wtedy nie zaleje pizzy swoim sokiem.
Smacznego!

Poprzedni następny

Udostępnij na swoim profilu Facebook